Grahamsskårpor för hamstrar

Grahamsskårpor
2,5 dl havremjölk "solhavre"
2,5 dl mjölk
1 dl majs- eller rapsolja
1 paket jäst (50 g)
1 tsk salt
2 msk honung
7 dl grahamsmjöl
1 dl havre- eller vetekli
1 dl gult äggpulver
ca 5 dl vetemjöl
Solrosfrön
Mät upp mjölken och oljan i en liten kastrull och ljumma försiktigt till fingervärme. Det får inte bli varmare än 37 grader.
Smula ner jästen i en dagbunke, strö över saltet och klicka i honung. Häll på lite av mjölkblandningen. Rör om tills jästen är löst och häll i grahamsmjöl + vete- eller havrekli, gult äggpulver och en skvätt med solrosfrön. Sist vetemjölet. Arbeta ihop degen med en trägaffel. Lägg en handduk över degbunken och jäs degen 30-40 minuter. Ta fram två plåtar, lägg på bakplåtspapper.
Häll sedan ut den jästa degen på bakbordet och knåda igenom den ordentligt med lite mjöl på händer och bakbord. Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en tjock rulle på ca 2 cm i diameter. Platta till lite och skär till lagom stora bitar. Ställ bitarna på plåtarna och jäs ytterligare 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Grädda de blivande skårporna i 15-16 minuter. Sänk sedan värmen till 100 grader och låt dem stå därinne tills de är i skårpiga (det tar ungefär 1-2 timmar), helst med ungsluckan en aning på glänt. Låt de sedan svalna.
Servera som ett mellanmål eller som en god middg med sallad och puré.
Smula ner jästen i en dagbunke, strö över saltet och klicka i honung. Häll på lite av mjölkblandningen. Rör om tills jästen är löst och häll i grahamsmjöl + vete- eller havrekli, gult äggpulver och en skvätt med solrosfrön. Sist vetemjölet. Arbeta ihop degen med en trägaffel. Lägg en handduk över degbunken och jäs degen 30-40 minuter. Ta fram två plåtar, lägg på bakplåtspapper.
Häll sedan ut den jästa degen på bakbordet och knåda igenom den ordentligt med lite mjöl på händer och bakbord. Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en tjock rulle på ca 2 cm i diameter. Platta till lite och skär till lagom stora bitar. Ställ bitarna på plåtarna och jäs ytterligare 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Grädda de blivande skårporna i 15-16 minuter. Sänk sedan värmen till 100 grader och låt dem stå därinne tills de är i skårpiga (det tar ungefär 1-2 timmar), helst med ungsluckan en aning på glänt. Låt de sedan svalna.
Servera som ett mellanmål eller som en god middg med sallad och puré.
Receptet kommer ursprungligen från kokboken "Kärlek, Oliver och Timjan", min absoluta favvo!
Jag har dock ändrat det lite här.
Skårporna var helt klart godkända av mina hamstrar =D
Kramar
Pernilla och alla hamstrar
Pernilla och alla hamstrar
Kommentarer
Trackback